Afyon Kocatepe Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Nevzat OLGUN’nun araştırmacı olarak yer aldığı “Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti” başlıklı proje TUBİTAK 1001 projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim TÜRKOĞLU yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan projede Bingöl Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mücahit ÇALIŞAN, Dicle Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet NERGİZ ve Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Ferdi DOĞAN’da araştırmacı olarak yer almaktadır.

Son yıllarda yaşanan depremler, acil durum yönetimi ve arama kurtarma ekipleri için yeni çözümler bulma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Deprem anında yapıların çökmesi durumunda kazazedeleri verimli ve mümkün olan en kısa sürede tespit edebilen bir canlı tespit sistemine olan ihtiyacı araştırma ekibimiz tarafından ele alınmış ve bu bağlamda yenilikçi teknolojiler ile deprem sonrası canlı tespiti konusuna odaklanılmıştır.

Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan mevcut teknolojilerde farklı sınırlamalar ile karşılaşılmaktadır. Bu projede, mevcut teknolojilerdeki sınırlılıkların üstesinden gelmek amacıyla lazer ve ses dalgalarını kullanarak görüş alanı dışında kalan kişilerin tespiti için yeni bir teknoloji geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu yenilikçi sistem, enkaz altındaki kişilerin yaşam tahminini hızlı ve etkili bir şekilde yapabilme kabiliyetine sahip olacaktır.

Enkaz altında hayatta kalma oranlarının 72 saatten sonra düştüğü ve su erişiminin olmadığı durumlarda ise çoğu mağdurun 120 saatten sonraki süreçlerde hayatta kalmasının pek mümkün olmadığı görülmektedir. Proje kapsamında geliştirilecek olan canlı tespit sistemi sayesinde, arama kurtarma ekipleri hızlı bir şekilde daha fazla kişiye ulaşabilecek ve bu kritik 72 saat içinde daha fazla hayat kurtarabilecektir. Bu proje ile acil durum yönetimi ve felaket sonrası canlı aramada önemli bir süreç ortaya konulacaktır.

24 ay sürecek olan projede lazer ve ses dalgaları kullanılarak görüş alanı dışında bulunan canlıların tespitinin yapılması hedeflenmektedir. Özellikle deprem gibi enkaz altı görüş alanı dışındaki kişilerin yaşamsal verileri, yapay zeka teknikleri kullanılarak tespit edilebilecektir. Bu kapsamda yapılan ön çalışmalarda aktif görüş alanında bulunan insan deneklerinden ve günlük yaşamda sıklıkla kullanılan farklı materyaller üzerinde yapılan çalışmalarda canlı doku ve cansız materyallerin tespiti yapılarak umut verici sonuçlar elde edilmiştir.

Hocalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

12 Ocak 2024, Cuma 58 kez görüntülendi