Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği, fizik alanındaki hesaplama ihtiyacından ortaya çıkan bir alandır. Nükleer, istatistiksel ve aerodinamik gibi fiziksel olayları modellemek için diferansiyel denklemleri çözmeye çalışan ilk bilgisayar uzmanları, her sıranın programdaki bir satır kodu temsil ettiği anahtarların bulunduğu büyük bir levha üzerinde anahtar konumlarının seçilmesi yoluyla ilk bilgisayarları programlanmıştır. Günümüzde de hala bu orijinal matematiksel model kullanmakta olduğumuz bilgisayar modelidir.
Endüstri 4.0 ve Yazılım Mühendisliği
Günümüzde hemen her alanda teknoloji ile yazılım vardır. Geleceğin teknolojilerini yazılım mühendisliği şekillendirmektedir. Afyon Kocatepe Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü bugünün ve geleceğin yaratıcı yazılım mühendislerini yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Yazılım Mühendisi Kimlere Denir?
Yazılım Mühendisi, başta uzay ve savunma teknolojileri, bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon gibi sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerine, yazılım tasarımını hazırlayan, sisteme entegre işlemini gerçekleştiren ve uygulamasını yapan kişidir.
Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?
Yazılım mühendisleri, yazılımları kullanacak kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımın omurgasını planlar. Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır.
Yazılım Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?
Yazılım mühendisliği bölümü mezunları bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı, geliştirildiği her sektörde çalışabilirler. Bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane vb. sektörler bir yazılım mühendisinin çalışabileceği sektörlere örnek verilebilir.
Yazılım Mühendisliği Eğitimi Süreci
Yazılım mühendisliği eğitiminin süresi dört yıldır. Eğitimin ilk yılında fizik, matematik, temel bilgisayar programlama gibi bilgisayar ve yazılımın temel dersleri almaktadır. Sonraki yıllarda ise bilgisayar bilimleri ve mühendisliğinin ve yazılım mühendisliğinin temel dersleri ve uygulama alanları dersleri yer alır.